Der står ”DANGEROUS” med store bogstaver hen over brystet på den pastelgule T-shirt, arme og ben er pletvist tatoverede og håret er dækket af en blå sømandskasket. Ansigtet har fundet sin helt egen fold, mens han misser mod solen. Men farlig virker han nu ikke. Tværtimod. Steffen Westmark, forsangeren fra det danske rockband The Blue Van, drikker hurtigt tre kopper kaffe, mens han fortæller om sin nye rolle som underviser i det nye nordjyske talentudviklingsprojekt, Lydkanten, der er udviklet af Det Musiske Hus i samarbejde med Kulturalliancen og løber af stablen i efteråret. Her er han blevet en del af en sangskrivningstrio med Christian Hjelm(Figurines) og Michael Møller(The Mountains). Sammen skal de være med til at skabe et dynamisk musikmiljø i Frederikshavn og Hjørring kommune gennem workshops med otte unge talenter og efterfølgende koncerter. Projektet tilfredsstiller den lyst, Steffen Westmark har, til at samle ”x-factor-ungdommen” op og give dem et ordentligt spark ind i musikverdenen.
– Jeg vil være den dér der udfylder hullerne, når de har helt banale spørgsmål. Der er ingen dumme spørgsmål, for det er bare så omfattende at være musiker både på den kreative side men også på den helt lavpraktiske side, siger han med en særlig beslutsomhed.
At inspirere videre
Lydkanten er et nordjysk forankret projekt, og Steffen Westmark er med, ikke mindst på grund af sine sangskrivningsevner, men også på grund af sine brønderslevske rødder.
– Der er en stolthed i at hjælpe til, give noget videre, at inspirere videre. Vi har en pligt til, at når vi går på scenen, så skal vi for det første prøve at eliminere de her to-tre meter mellem publikum og os, vi skal være inkluderende og inspirerende, men vi skal samtidig også udstråle noget mere, noget andet, som er sejt eller fedt, fortæller han opslugt. Han vil vise de unge, at man godt kan blive til noget, selvom man ikke er smart og fra hovedstaden. Det har nemlig ikke været nogen nem rejse ind i musikbranchen for Steffen Westmark.
– Der er mange ting vi har lært på den hårde måde, nikker han, alt fra promotion til skatteregnskaber. Det er især den rejse, han vil forsøge at gøre lettere ved at være med i Lydkanten.
Stuvet af vejen i farmors kælder
I hans opvæksttid i Vendsyssel var musikkarrierer ikke noget, man tog seriøst. Han og hans bandkammerater var altid lidt anderledes. De havde langt hår, denimjakker og Jimi Hendrix-plakater på væggene, og hvis de ville noget inden for musikken, måtte de selv dykke ned i musikhistorien og gå på loppemarkeder for at finde gamle vinyler, beskriver han. Øvelokalet blev også herefter. De spillede i guitaristen, Sørens farmors kælder.
– Vi havde ingen penge, så vi havde ikke råd til at leje et lokale. Men Sørens farmor havde et kælderrum med gamle malerier, linoleum på væggene og gulvtæppe. Hun var næsten stokdøv, så hun kunne ikke høre en skid. Hun kunne bare mærke, det rumlede lidt, og at porcelænsfigurerne rystede. Engang i mellem kom hun ned med nogle lidt for gamle småkager og en kold sodavand til drengene, griner han. Koncertstedet blev en gammel pavillon, som lå i Rhododendronparken i Brønderslev, og kunne lejes for femhundrede kroner og andre gange gratis.
– Så tog vi lige ud og stillede op og så spillede vi og nogle af vores venner mens der var to øl for en tier. Og så mødte man op og fejede dagen efter.
Rockstjerner fra Brønderslev
Med Lydkanten bliver det anderledes, mener han. Her kan han hjælpe med at guide de unge på vej, få nogle solide produkter i havn og endelig give lidt tilbage til hjemstavnen. Man kan altså godt blive rockstjerne, selvom man er fra Brønderslev.
–Lydkanten har valgt nogle musikere der kommer fra Nordjylland som kan vise dem at det ikke er umuligt. Det handler om at vi giver videre.
Man kan opleve Steffen Westmark og Lydkantens unge talenter når de spiller på Galleri Tavi, Skagen d. 26. september og i Sømandskirken i Hirtshals 27. september begge dage klokken 20.
Skriv en kommentar